Nederlandse ondernemers kunnen er niet meer omheen: de slimme meter. Voor het eind van 2020 moet ieder kleinzakelijk bedrijf een slimme meter hebben. Hoewel de meningen nog steeds verdeeld zijn over de voordelen en nadelen van zo’n slimme meter is het een feit dat dit apparaat op het juiste moment komt. Zo bereidt het ons voor op een duurzame toekomst en past het perfect in de hedendaagse maatschappij waarin iedereen druk is: de slimme meter neemt je namelijk behoorlijk wat werk uit handen. Wat zijn nou precies de voordelen van zo’n meter en zijn er ook nadelen te vinden? Je leest het in dit artikel.
Wat is de slimme meter precies?
Wanneer je zakelijke energie ontvangt ging dit altijd via een analoge meter met een draaischijf. De slimme meter is de digitale variant hierop waarbij de netbeheerder van een afstand kan zien hoeveel gas en stroom je hebt verbruikt over een bepaalde tijd. De netbeheerder ontvangt deze gegevens digitaal, waar jij verder niets voor hoeft te doen. Op die manier worden de gegevens omtrent je zakelijke energieverbruik gemakkelijk en snel doorgegeven aan de energieleverancier. Het is de bedoeling dat de slimme meter uiteindelijk iedere maand wordt uitgelezen, waarbij je ook iedere maand een bericht krijgt over je zakelijke verbruik. Zo heeft niet alleen de netbeheerder en de energieleverancier inzicht in jouw energiegegevens, maar kun je zelf ook checken wat je verbruikt op zakelijk gebied.
Voordelen van een slimme meter
Het grootste voordeel van een slimme meter is het gemak dat daarbij komt kijken. Als ondernemer hoef je namelijk zelf niets te doen. De netbeheerder komt bij je langs wanneer je een kleinzakelijk energieverbruiker bent. Hierbij is het doel om in ieder geval voor het eind van 2020 iedere ondernemer voorzien te hebben van een slimme meter. Neem je grootzakelijk energie af? Dan beschik je als het goed is al over een slimme meter. Hierbij kunnen de gasmeters nog wel analoge meters zijn; deze kun je laten vervangen door ook een slimme meter. Een ander voordeel van de slimme meter is dat je precies weet wat je verbruikt en wat je dus zou kunnen besparen op energie. Ook zie je via deze meter hoeveel energie je teruglevert, wanneer je zelf energie opwekt.
Nadelen van een slimme meter
Hoewel er voor velen meer voordelen aan de slimme meter te vinden zijn dan nadelen, is er in ieder geval één groot nadeel te vinden voor velen: privacy. Niet iedereen vindt het een prettig idee dat de slimme meter op afstand je zakelijke energiegegevens kan aflezen. Wat hierbij overigens goed is om te weten is dat de meter dit nooit per apparaat of per moment kan doen. Hoewel het laten plaatsen van een slimme meter bij bedrijven verplicht is, kun je ervoor kiezen om deze te weigeren. Mogelijk krijg je in plaats van de slimme meter een andere digitale meter die de netbeheerder niet op afstand kan aflezen. Een andere optie is om het ‘automatisch vanaf afstand lezen’ uit te zetten. Dat scheelt waarschijnlijk iets meer moeite dan het weigeren van een slimme meter voor je bedrijf. Meer weten hierover? Check dan Energie-Zakelijk.nl voor meer informatie.